Workshops & cursussen

Hoogsensitiviteit: uitdaging en kracht

 

 Cursus Omgaan met hoogsensitiviteit in drie avonden met:

Sarah Goudsmit, levenscoach 

Christine Mundschin, euritmietherapeut

 

Zoetermeer

Data: 26 September, 3 en 17 Oktober 2023

Tijd: 19.00 -21.30u

Locatie: Muzezaal Aurum Therapeuticum 

 

Leiden

Data: 22 en 29 september, 13 Oktober

Tijd: 9.30 -12.00 uur

Locatie: Lemniscaat, Schelpenkade 40

 

Kosten: 150.- eventueel (gedeeltelijke) vergoeding vanuit de aanvullende verzekering mogelijk.

Deelnemers: maximaal 12, minimaal 8.

 

In deze cursus zullen we via inzichten en praktische oefeningen vanuit euritmie en coaching, mogelijkheden aanbieden om beter met hoogsensitiviteit om te leren gaan. We gaan aan het werk om te ervaren welke unieke uitdagingen en kansen geboden worden door hoogsensitiviteit in het leven. 

 

Een veelgehoorde vraag is: hoe kan ik zelf richting bepalen in het dagelijks leven met al haar soms overweldigende indrukken? Oefenend gaan we op weg om onze eigen behoeften en grenzen in contact met anderen te verkennen. Welke inzichten zijn behulpzaam om hoogsensitiviteit als instrument te gebruiken en een diepere en gezonde verhouding tot de wereld om ons heen te ontwikkelen.

 

 Eerste avond: Hoogsensitiviteit en de zintuigen

 

In het woord sensitiviteit, zit het Engelse woord senses, wat in het Nederlands zintuigen betekent. Er zijn meer zintuigen dan de vijf gangbare, denk aan het waarnemen van stemmingen, of jezelf of de ander wel of niet in zijn vel zit, pluis niet pluis gevoel, is de ander echt aanwezig of niet. Waar neem je dat waar? Bij hoogsensitiviteit is sprake van intensievere waarneming met meerdere zintuigen. Leren daarmee om te gaan is één van de uitdagingen bij hoogsensitiviteit. Inhoudelijk gaan we in op welke zintuigen makkelijk overprikkeld raken of juist behulpzaam zijn. De oefeningen tijdens de eerste avond gaan over het waarnemen van de zintuigen waarmee ik de ander ontmoet. Welke zintuigen zet ik in.

 

Tweede avond: Hoogsensitiviteit als kwaliteit en opgave in de omgang met anderen

 

Hoogsensitiviteit betekent vaak te openstaan voor indrukken, stemmingen en wat anderen van ons vinden. Dit kan behulpzaam zijn als je de ander goed aanvoelt, maar ook kan het op vele manieren belastend zijn. Faalangst en overmatig willen zorgen voor de ander zijn zaken die veel voorkomen bij hoogsensitieve mensen.  Dit stelt de concrete vraag: ‘Wat is van mij en wat is van de ander?’ Twee niet dienende mechanismen komen vaak voor: het compleet afsluiten (afweerreactie), of juist het compleet opgaan in de wereld en de andere mens (vervloeien).  In de oefeningen gaan we op zoek naar het midden. Dit vergt het leren en durven ervaren van afstemming en veilige grenzen, in onszelf en de ander.

 

Derde avond; Hoogsensitiviteit en het belang van regie en eigen koers 

 

Voor het hanteren van hoogsensitiviteit als kracht is het kunnen filteren wat binnenkomt heel belangrijk. Tegelijkertijd is dit juist vaak het probleem. Wat hierbij heel belangrijk is de veiligheid te ervaren van eigen regie en het hebben van een eigen koers. We gaan dit al oefenend in de ruimte ervaren, een unieke eigen koers hebben en rekening houden met de koers van de ander. Dit is een manier om te ervaren dat hoogsensitiviteit kan worden ingezet om de eigen koers in het leven te kunnen uitzetten en zo onze plek in de wereld op een natuurlijke en passende wijze in kunnen nemen. 

We sluiten af met 4 dienende vragen uit de Positieve Gezondheid om onze koers uit te zetten voor de komende tijd.

 

Met vriendelijke groeten,                             

Sarah Goudsmit en Christine Mundschin 

 

Voor vragen of aanmeldingen:

Sarah Goudsmit: mobiel 06 20974636

sarah.goudsmit@gmail.com

 

Meer informatie over ons aanbod op:

www.bezieldbewegen.nl en www.sarahgoudsmit.n

 

To Top