Vind je Ikigai!

In de herfstnieuwsbrief van 2018, heb ik een stukje geschreven over het boek Ikigai. Van de schrijvers Francesc Miralles en Héctor Garcia De Japanse geheimen voor een lang en gelukkig leven. Het boek is geïnspireerd door een unieke plek Ogimi op het eiland Okinawa in het noorden van Japan, waar de meeste honderd jarige leven.

Lees verder

De beste perfectionist is diegene die falen ziet als succes!

Woensdagavond laat heb ik opeens mijn dochter aan de telefoon, die ik eerst ongemerkt gebeld had en een antwoord kreeg dat ze in een TSOL klas zat en niet belbaar was. Wat zou een TSOL klas zijn, mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Na even peinzen bedacht ik mij dat ze in een klas van ‘The School.

Lees verder

Conflicten: wat vragen die van ons?

Conflicten zijn in de wereld alom aanwezig en ook de conflicten in onze relaties, familie, werk en in ons zelf zijn bij de meeste van ons goed bekend. Conflicten kunnen grote en nare gevolgen hebben, veel schade aanrichten zowel op het fysieke als op het geestelijk vlak. Het is van belang om te onderzoeken wat.

Lees verder

Wat maakt licht.

De lente komt eraan. De dagen worden weer langer, nog heel even en de dag is langer dan de nacht. Overal ontwaakt de natuur. Ik houd van de vroege lente, zo verwachtingsvol. De bomen zijn nog kaal, maar vol knoppen. Er is veel licht. Straks komt het jonge, nog vaak doorschijnend groen aan de bomen.

Lees verder

Innerlijke krachtbronnen als steun in moeilijke tijden

Al een tijd leef ik met de vraag: wat zijn nu mijn innerlijke krachtbronnen en wat zijn de krachtbronnen van anderen. Het is een vraag  die me raakt en die ik wezenlijk vind. In mijn werk als gesprekstherapeut is dit zeer relevant. Vooral in tijden van crisis  en ziekte spant het erom. Waar haal je.

Lees verder

Vitaliteit in het dagelijks leven.

Vitaliteit is een actueel thema. Veel mensen kampen met (chronische) moeheid en het niet goed in hun vel zitten. Dit voelt onaangenaam, vaak komen er gevoelens van lusteloosheid en somberheid bij. De oorzaken kunnen heel verschillend zijn: ziekte, heftige emotionele gebeurtenissen, stress, slechte leefgewoontes, meer prikkels dan je aan kan, te weinig slaap, het lichaam.

Lees verder

Hoe herken ik mijn angst en hoe leer ik er mee omgaan?

Angst behoort tot het leven, ik heb 18 november een lezing gehouden over “Herkennen van angst en gezichtspunten om er mee om te gaan” in het gezondheidscentrum de Lemniscaat in Leiden waar ik ook werk. Een motto voor die avond was het volgende citaat: “Angst leren kennen is een avontuur, dat elk mens moet ondergaan,.

Lees verder

Maak van je hart geen moordkuil!

In dit themanummer over het hart wil ik graag wat delen vanuit de wijsheid  van de taal en hoe ik dat tegenkom in mijn werk. In de taal zijn veel spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen te vinden die met het hart te maken hebben. Bijzonder is dat wij onze identiteit sterk in onze hartstreek ervaren. Als.

Lees verder
To Top