Innerlijke krachtbronnen als steun in moeilijke tijden

 • Innerlijke krachtbronnen als steun in moeilijke tijden

  15 oktober 2019 By admin 0 comments

  Al een tijd leef ik met de vraag: wat zijn nu mijn innerlijke krachtbronnen en wat zijn de krachtbronnen van anderen.

  Het is een vraag  die me raakt en die ik wezenlijk vind. In mijn werk als gesprekstherapeut is dit zeer relevant. Vooral in tijden van crisis  en ziekte spant het erom. Waar haal je de innerlijke kracht vandaan om er door heen te komen? Wat kan je doen om je zelf in zo’n innerlijke conditie te houden dat deze krachten beschikbaar zijn en dat je ze zonodig kunt inzetten.

  Op 2 juni hadden we een boeiende avond op de Lemniscaat over dit thema. Na een inleiding van mij, gingen we twee keer in drie groepen uiteen. De fysiotherapeuten Rob van Dordt en Lia Bakker, belichten dit thema vanuit de innerlijke beleving van verschillende houdingen. Judith Steenhorst, de kunstzinnig therapeut werkte met kunstkaarten, waar ieder enkele mocht uitzoeken waar zij zich toe aangesproken voelden n.a.v. het thema, via haar vragen, kwam ieder dichter bij zijn eigen krachtbronnen. Huib de Ruiter, benaderde het thema via enkel geneesplanten en hun toepassing.

  Daarna hadden we een kort gesprek.

  In de deze nieuwsbrief wil ik enkele facetten van dit boeiende onderwerp belichten.

  De kracht van een hoger doel, vertrouwen, liefde en de wil om te leven.

  Een goede vriendin antwoordde mij op de vraag wat voor haar een krachtbron was: ‘Passie, ergens voor gaan wat er echt toe doet, waar je niet om heen kunt ‘ Ze voegde eraan toe; ‘Dit is behalve een krachtbron ook kwetsbaar.’

  Dit is waar. Jezelf laten zien is kwetsbaar, gaan voor een rechtvaardige zaak kan in vele opzichten gevaarlijk zijn. Ik hoorde in maart een interview met Frederike Geerdink die opgepakt was in Turkije omdat ze ook schreef over de Koerden daar. Ze is vrijgelaten, mocht naar Nederland, maar ging wel naar de rechtszitting in Turkije. Ze was bereid om naar de gevangenis te gaan als ze veroordeeld zou worden. Het klonk alsof ze de keuze maakte uit rust en autonomie. Ik sta achter mijzelf en mijn werk, ik ben eerlijk en zorgvuldig te werk  gegaan en het is belangrijk dat de stem van deze mensen ook gehoord wordt.

  Deze Frederike Geerdink is trouw aan wie ze is en waarvoor ze gaat en ze heeft vertrouwen in de kracht in haar zelf. Ontroerend vind ik dit.

  Vertrouwen in je eigen talent en wat jij te brengen hebt als mens, los van de goedkeuring of afkeuring van een ander kan je eigen autonomie en kracht versterken.

  In vele varianten zie ik mensen in een crisissituatie dappere keuzes maken vanuit een hoger doel. Het maakt een wezenlijk verschil of je ergens vanaf wil of dat je ergens naar toe wil gaan. Een oudere vrouw die op haar werk voor onmogelijke situaties komt te staan en besluit voor haar gezondheid te gaan, ook al heeft het financiële gevolgen.

  Zorgen dat een scheiding ondanks pijn en verdriet, respectvol verloopt omdat dit in het belang van de kinderen is.

  Een zieke echtgenoot, ouder of kind verzorgen, omdat het nodig is, je van ze houdt.

  Ik begeleid een patiënte, begin twintig die al drie jaar op bed ligt, niet kan zitten omdat dat teveel risico’s heeft, daarnaast veel pijn en ongemakken heeft. Ik bezoek haar vaak. Het is werkelijk ontzagwekkend waar zij voor staat en wat zij doormaakt en doorgemaakt heeft. Ze heeft afscheid moeten nemen van zoveel vanzelfsprekendheden. Voor haar is de wil om te leven, te leren van wat ze doormaakt, de wil om bij te dragen een krachtbron, al is dit in pijnlijke tijden iets waar hard aan gewerkt moet worden. Ze heeft de hoop dat ze weer kan zitten nog niet losgelaten.

  Het willen bereiken van doelen die belangrijk zijn, wat werk, studie, relaties, en innerlijke ontwikkeling betreft, zijn belangrijke drijfveren. Over de kracht van de liefde is heel veel te vertellen. In dit stuk beperk ik mij dat het hierbij erom gaat dat je veel kunt dragen van een ander omdat je van de ander houdt. Ook de kracht om de ander echt te zien, ook als de verhoudingen moeilijk zijn, zie ik als belangrijke krachtbron.

  De kracht van een ingeving.

  Zelf ken ik goed de kracht van intuïtie, de ingeving die je als geschenk toevalt en die een besluit vraagt om deze te volgen.

  Dit laatste klinkt makkelijker dan gedaan, want direct na de ingeving komen de maren, kan ik het wel maken, wat vinden de anderen ervan, wat zijn de gevolgen, weet ik het wel zeker dat het goed is, dat kan toch niet. In miljoenen varianten kunnen deze soms zinnige afwegingen door je gedachten heen gaan. Ik ben aan het oefenen om mijn ingevingen te vertrouwen en ze te volgen. Dat vraagt moed en een innerlijk vertrouwen om direct te handelen. Eén van mijn leermeesters heeft mij geleerd dat bij een vraag de essentie, je diepe wezen eerst spreekt. Welk antwoord komt naar boven, wat resoneert er binnen in je? Ik ben verbaasd wat er dan komt, zowel bij mij zelf als bij de mensen met wie ik werk. Dit vraagt wel een open houding. Ben je in beslag genomen door verzet, angst of andere zaken dan werkt dit niet. Mijn moed om mijn ingevingen te volgen neemt toe en mijn vertrouwen ook. Het pakt namelijk vaak goed uit.

  De kracht van zaken die de levensenergie doen stromen.

  Wat brengt vitaliteit? Levensenergie is een waardevolle krachtbron. Zit je goed in je levensenergie dan is er stroming. Dit is voor iedereen heel verschillend en is ook voor elke levensfase anders. De één krijgt veel energie van uitdagingen, de ander juist van bezinning. Een kind heeft hele andere dingen nodig dan een jong volwassene of een ouder persoon. Belangrijk is om te kijken wat bij jou werkt. Hieronder een rijtje van mogelijkheden, dat beslist niet volledig is:

  • beweging
  • natuur
  • mooie ontmoetingen, fijne relaties, een goed gesprek
  • meditatie
  • creativiteit
  • kunst
  • verhalen, mooie teksten
  • in het nu zijn, ‘mindfullness’
  • uitdagingen op alle levensgebieden
  • zelfzorg, ritme, goede voeding, rust

  De kracht van vertrouwen en geloof

  Als laatste wil ik ingaan op de kracht van geloof en vertrouwen. Voor veel mensen is zingeving in het leven een belangrijke innerlijke krachtbron. Ik denk hierbij aan:

  • Vertrouwen in het levenslot
  • Vertrouwen in de kracht in je zelf,
  • Vertrouwen in geestelijke leiding
  • Geschonken vertrouwen, door anderen.
  • Een geloof of spirituele richting

  Ter afsluiting nog het volgende. Soms zijn de innerlijke krachtbronnen niet direct voorhanden en kan hulp net dat zetje in de rug zijn om zelf weer bij de eigen bronnen te komen. In de Lemniscaat is een prachtig team aanwezig die daar bij behulpzaam kan zijn.

  Ik wens jullie allen een mooie zomer toe.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top